Waarvoor dient een polsbrace?


Een polsblessure kan snel en gemakkelijk worden opgelopen. Om de pols op een goede manier te kunnen stabiliseren, immobiliseren of juist te mobiliseren, kan voor het gebruik van een polsbrace gekozen worden. In dit bericht wordt uitgebreid stilgestaan bij de verschillen in braces en de functie van de polsbrace.

Waarvoor dient een polsbrace?

Er zijn verschillende soorten polsklachten waar een brace voor gedragen kan worden. Voor iedere klacht zijn er verschillende polsbraces te koop. Een polsbrace heeft alleen nut als deze aansluit aan de blessure of specifieke klachten.

Brace voor links

Veel brace worden gemaakt in 2 versies een linker en een rechter brace. Bekijk daarbij goed tijdens het bestellen dat u de juiste brace heeft voor de desbetreffende hand.

Brace voor rechts

Het komt vaak voor dat u een brace moet aanschaffen voor een rechter- of linkerhand. In veel gevallen zijn braces gemaakt in 2 verschillende versies. Ook komt het vaak voor dat een brace universeel is dat wil zeggen dat de maat zowel past aan de linker als aan de rechterhand.

Hoe strak moet een polsbrace?

Een polsbrace moet goed aansluiten maar niet te strak zitten. De doorbloeding is belangrijk voor het herstellen van de pols. De polsbrace moet goed om de gehele pols heen zitten je wilt dat de pols goed wordt ondersteund op specifieke punten. Dit er belangrijk ook als u de brace wilt gaan gebruiken tijdens het sporten.

Polsbrace met spalk

Een polsbrace kan goed als spalk worden gebruikt. De spalk ondersteund de pols en handpalm.  Het doel van een spalk is om de dwangstanden van de hand zoveel mogelijk te voorkomen. Vaak wordt de brace als spalk in de nacht gedragen.

Brace voor pols en duim

Een pols en duim brace is een veel voorkomende brace. De duim wordt het meest gebruikt bij de handfuncties. Het duimgewricht wordt daarom veel belast tijdens werk en dagelijkse activiteiten. Net als in elk ander gewricht kan ook in dit gewricht veel slijtage voorkomen. De klachten kunnen worden opgevangen door het dragen van een brace. Een pols en duim brace neemt deze 2 bij elkaar. Omdat de duim in verbinding staat met de pols kan er voor meer ondersteuning beter gekozen worden voor een brace voor de pols en duim. De duim wordt op deze manier niet meer bewegelijk en kan het beter herstellen.

BioSkin Pols/duimbrace Spica

Elastische polsbrace

Voor iets minder steun rondom de pols kan er gekozen worden voor een elastische pols versteviger. Deze polssteun is uitermate geschikt voor extra steun rondom de pols. Het materiaal is warm, zacht en elastisch dat maakt dit product geschikt voor de lichte ondersteuning. De dynamische brace geeft ondersteuning die de pijn verminderd, uw pols ontlast, maar geen bewegingsvrijheid ontneemt. Een elastische brace is ideaal voor de ondersteuning van reuma, artrose of fibromyalgie.

Polsbrace op maat laten maken

Een pols brace op maat wordt door de orthopeed opgemeten. Een orthese kan bij veel verschillende klachten ingezet worden. Na het opmeten van de brace kan er door de persoon worden gekozen in kleur en uitstraling de brace gemaakt kan worden. Ook kan er gekozen worden voor ringen als  brace. Op deze manier worden er ringen gemaakt van zilver die u om de hand plaatst. Deze ringen worden dan ook gedragen als een sieraad.

Polsbrace bij blessures

Een polsbrace wordt bij veel verschillende soorten blessures ingezet denk vooral aan:

  • Reuma
  • Artrose
  • Syndroom van quervain
  • Pols fractuur
  • Carpaal tunnelsyndroom
  • Peesontsteking

Polsbrace en artrose

Het hebben van artrose is een pijnlijke aandoening. Veel mensen hebben hier last van tijdens het werk en dagelijkse activiteiten. Bij artrose wordt het polsgewricht veel belast en kan er slijtage van de pols ontstaan. Klachten die vaak voorkomen bij artrose zijn:

  • Pijn in de pols of duim
  • Verminderen van de pols functies
  • Zwelling in de pols
  • Pijn en gevoeligheid rondom het polsgewricht

Een polsbrace kan ervoor zorgen dat er druk en ondersteuning komt in de pols. Op deze manier ontstaat er minder spanning op het polsgewricht en neemt de pijn langzaam af.

Brace bij Carpaal Tunnel Syndroom

CTS is een beknelling van de middelste hand zenuw. Doordat de zenuw de zachtste structuur in de carpale tunnel is dit het meest gevoelig voor beschadigingen. Als de hand veel gebruikt wordt kunnen de pezen die in de carpaal tunnel liggen geïrriteerd raken. Als u last heeft van een carpaal tunnel syndroom helpt het dragen van een brace in vele gevallen. Een brace verlicht de klacht en stabiliseert de pols. Op deze manier krijgt de pols ruimte en rust om beter en sneller te herstellen.

Polsbrace bij overbelasting

Bij overbelasting is het belangrijk om de pols rust te geven. Door middel van het dragen van een polsbrace krijgt de pols comfort en rust om zo sneller en beter te herstellen. Het dragen van een pols brace kan in uw dagelijkse activiteiten maar ook tijdens het sporten.

Gekneusde pols brace

Een gekneusde pols komt in veel gevallen voor door het vallen of stoten in het dagelijkse leven. Ook wordt een gekneusde pols een verstuiking of verzwikking genoemd. Een gekneusde pols kan vaak samengaan met zwelling. Koel daarom de pols goed na dat het ongeval is gebeurd. Het dragen van een polsbrace zorgt ervoor dat de zwelling tegengaat en dat de pols voldoende rust krijgt om sneller en beter te herstellen.

Polsbrace na breuk

Na een pols fractuur is het belangrijk de pols niet tot bijna niet te bewegen. U bent dan wel uit het gips het is belangrijk om de pols nog voldoende rust te geven. Een eenvoudige breuk kan 4 tot 6 weken duren. Overhaast daarom niet te snel met ondernemen. Draag de brace goed zo dat het herstelproces wordt versneld.

Polsbrace Quervain

Bij een quervain blessure kunnen veel verschillende braces worden in gezet. Er kan gekozen worden voor alleen een duimbrace, polsbrace of een combinatie van deze twee. Het wordt aangeraden om een pols/duimbrace te kiezen met 3 spalken. Dit zorgt voor meer stevigheid rondom het gewricht.

Sportbrace voor de pols

Het dragen van een brace tijdens het sporten  kan voorkomen dat je blessure terug komt. Een neopreen brace word vaak aangeraden om te dragen tijdens het sporten. Deze brace is makkelijk schoon te maken en uit te wassen. Neopreen is een materiaal dat vocht opneemt wat ervoor zorgt dat er geen irritatie van zweet ontstaat tussen de huid en de brace.


Leave a Reply

Your email address will not be published.